Dieter Roelstraete, Documenta 14: na pola puta između Kassela i Atene

18/3/2016, Galerija Nova, Zagreb

Dieter Roelstraete je član kustoskog tima koji organizira Documentu 14 a okupio ga je umjetnički direktor Adama Szymczyk. Prethodno je bio viši gostujući kustos (Manilow Senior Curator) u Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu (2012. – 2015.) i kustos u Muzeju suvremene umjetnosti MHKA u Antwerpenu (2004. – 2011.).

Dieter Roelstraete podijelit će s nama saznanja o procesima koji se događaju u radu na 14. izdanju Documente, manifestacije koja se naširoko smatra jednom od najprestižnijih na međunarodnom umjetničkom kalendaru. Uz radni (pod)naslov «Učimo od Atene», Documenta 14 odvijat će se istovremeno u svom povijesnom njemačkom domu u Kasselu i u grčkoj prijestolnici. U ovom predavanju Roelstraete će rasvijetliti neke od razloga za taj dvostrani pristup. I na kraju će se, kao filozof po obrazovanju, nakratko osvrnuti na to kako se u ukupnosti njegove kustoske prakse međusobno prožimaju umjetnost i filozofija.

Program podržavaju:

Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Program Evropske Unije Kreativna Evropa
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova

Program je dio suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti , realiziranog uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Creative Europe