Dear art
Dear art
Dear art
Dear art
Dear art
Dear art
Dear art
Dear art
Dear art
Dear art

Draga Umjetnosti

Chto delat?, Siniša Ilić, Sanja Iveković, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Marina Napruškina, Mladen Stilinović

četvrtak, 25/09/2014.

izložba, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

"Draga umjetnosti", pisao je Mladen Stilinović 1999., pišem ti jedno ljubezno pismo kako bih te udobrovoljio i potaknuo da me katkad posjetiš“. Uvijek svjestan vlastitog suučesništva i uključenosti, u svom obraćanju umjetnosti Stilinović iznosi niz zabrinutih, poetskih, enigmatičnih i skromnih napomena o položaju umjetnosti u suvremenom svijetu, o njezinoj recepciji i distribuciji. U svom pismu umjetnosti Stilinović propituje i vrijednost umjetnosti, koja se prečesto prevodi isključivo u novčanu vrijednost, ili, kako piše: "Brza manipulacija, brzi novac, brzi zaborav." Usmjerena na međupovezanost umjetnosti i politike, i opterećena prirodom „nedjelotvornosti“ umjetnosti, izložba pokušava postaviti nužna pitanja: Zašto nam je umjetnost još potrebna, i što danas očekujemo od nje? Što ona obećava i što mi zauzvrat obećavamo njoj? I što se događa kad se to obećanje ne ispuni, kad se iznevjeri, ili naprosto iscrpi?
Draga umjetnosti pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji usložnjavaju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Razmatrajući niz proturječnih, heterogenih metoda koje afirmiraju izdržljivost, izdržavaju neodlučnost i suočavaju se s pogrešnim razumijevanjem, predstavljeni radovi proučavaju kako zbunjenost, žaljenje, odnos prema vlasništvu, uspostavljanje i rušenje vrijednosti, podrška i solidarnost utječu na suvremenu umjetničku praksu i na definiranje nečije prakse u odnosu na rasprave o prekonfiguraciji područja umjetnosti i njezina odnosa prema političkome.

Izložba Draga Umjetnosti prvi put je organizirana u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova 2012. godine u Ljubljani, a 2013. predstavljena je u Calvert 22 Foundation u Londonu.

Povodom izložbe u Ljubljani objavljen je katalog s tekstovima Mladena Stilinovića, WHWa i Stephena Wrighta, dostupan na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani

Radno vrijeme Galerije Nova:
utorak - petak: 12 – 20h
subota: 11 – 14h

Izložba je otvorena do 15/11/2014.

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova
Foundation for Arts Initiatives/FfAI