iako, nego, ali onda ipak opet
iako, nego, ali onda ipak opet
iako, nego, ali onda ipak opet
iako, nego, ali onda ipak opet
iako, nego, ali onda ipak opet
iako, nego, ali onda ipak opet

Ivana Pipal
iako, nego, ali onda ipak opet

Galerija Nova, Teslina 7

otvorenje izložbe
21/02/2104,  petak,  19h

kustosica: Martina Kontošić

Ivana Pipal je ilustratorica, autorica stripova i animatorica - umjetnica najmlađe generacije jednako uspješna u harmoniziranju slike i teksta, kao i u eksperimentiranju s objektima.

Radovi nastali od 2010., kao i oni producirani za ovu izložbu, pokazuju se u ambijentu kreiranom od predmeta koji ne čine puku scenografiju izložbe. Riječ je o predmetima koji su prepuni osobne povijesti i značenja i koji su dali dali početni impuls razvoju Ivanine umjetničke osobnosti.

U nedavno objavljenoj knjizi Priča o teti Mandi (2x2, 2013.) Ivana Pipal piše pripovijedačkom zrelošću empatične slušateljice; jedino se tako može objasniti prisutnost emotivnih momenata i općih mjesta koja odgovaraju prethodnim generacijama i vremenu kojemu nije mogla biti svjedok. Izvan političkog diskursa, distanciranim tonom, autorica nenamjerno pogađa u srž minulog vremena. Odlikuje ju i sposobnost da naracijom intuitivno izdvoji pojmove i sintagme koje se u svakodnevnom govoru ponavljaju, ali ostaju neprepoznate. Čitatelji ih osvještavaju tek kada ih autorica suoči s njima. Čak i u puno kraćoj formi koja obasiže jedan ili dva ilustrirana lista, Ivanintekst čini zaokruženu pripovijedačku minijaturu u savršenoj ravnoteži s ležerno vještim crtežima.
Teško je temeljiti rad na sjećanju i emociji bez skliznuća u patetiku, kao što je teško poslati poruku bez suvišnog dociranja. Ivani to ipak uspijeva, kao što joj uspijeva i ostvariti komunikaciju s promatračem tako da ga ne dovodi u neugodnu situaciju čak ni onda kada ga zbunjuje te prepuštajući mu da slobodno interpretira ono što vidi.

U animaciji kao i u ilustraciji autorica koristi linearno pripovijedanje i ponavljanje motiva na granici humora i apsurda. Upravo su apsurd i nenametljiv humor kvalitete Ivaninog rada koje ju čuvaju od toga da interpretaciju svog osobnog svijeta stavi u službu interpretacije onog vanjskog, vječno zahtjevnog, kojeg treba popraviti – možda umjetnošću.
Martina Kontošić

Izložba ostaje otvorena do 7.3.2014.

Radno vrijeme Galerije Nova:
radnim danom od 12 do 20h
subotom od 11do 14h.

Izložba je realizirana u suradnji s programom Estetike otpora WHW-a, uz podršku Ministarstva kulture RH.