Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina
Anthony Gardner : Što ne možeš ukrasti – spali
 

fotografije: Ivan Kuharić

Izgledi Arkzina

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
28/05. - 12/06/2013

MULTIPLICATION OF TEXT IS A SOCIAL ACT


Osvrnuti se danas na izgled(e) Arkzina, znači pretpostaviti kako je upravo tzv. vanjština [VIZUALNA PREZENTACIJA SADRŽAJA] bila dobra šansa za aktivističko djelovanje - jednako važna, pa možda i važnija od nekakvog otvaranja važnih, pa i traumatičnih društveno-političkih tema [KRŠIĆ].   

Arkzinov dizajn, to jest njegova navodna nečitljivost, bio je u stanju ozbiljno oštetiti mentalno zdravlje mnogih: od  dežurnih čuvara narodnog zdravlja, preko profesionalnih novinara, pa do korektne i kritičke inteligencije koja je na svojem pohodu u mainstream Arkzinov eksperiment oko dizajna smatrala samo zanemarivom ekstravagancijom.

KAKO NE MOŽE TAKO, VIDI ARKZIN!  

Dekonstruktivistička prezentacija na djelu u Arkzinu kao jedna drukčija politizacija dogodila se u vrijeme dubokih promjena. Lokalno, to je  tranzicija iz samoupravnog socijalizma prema realnom kapitalizmu. Globalno, to je pojava digitalnih tehnologija i desktop publishinga. Dizajnerske prakse u Arkzinu su simptom time uvjetovanih novih režima rada, a ujedno i neprestano propitivanje tih dispozitiva; s onu stranu spektakla države i tržišta. Politizacija dizajna - na razmeđu kraja tiska i primitivnog Interneta - tu je operativna metafora novih oblika intelektualnog rada, tim presudnija što neposredno pretpostavlja komunikativnu i komunitarnu dimenziju društvenog djelovanja. Odbijajući da se svrstaju u red neshvaćenih (nacionalnih) proroka s elitističkim pretenzijama arkzinovci su u ovoj sredini svejedno, makar nevoljko, anticipirali izgled mogućih demokratskih medija, pa i jedne antagonističke demokratske kulture.   

JER, UVEREN SAM, GUTENBERGOVA SE GALAKSIJA NAD NAŠIM NEBOM POLAKO GASI, SKORO VIDLJIVA GOLIM OKOM NA ZVEZDANOM NEBU, A DA SE DO NAS NJENO ZRAČENJE JOŠ NIJE ČESTITO NI PROBILO. [DANILO KIŠ, 1973.]

Izgledi Arkzina je prva od dvije izložbe posvećene Arkzinu. Ujesen 2013. pripremamo izložbu Instaliranje javnostiu Galeriji Galženica.

Organizira Multimedijalni institut u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj  [www.mi2.hr // www.aestheticeducation.net]

Podrška:
European Cultural Foundation
Ministarstvo kulture RH
Program Europske Unije Kultura 2007-2013
Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba

Sva događanja u Galeriji Nova suorganiziraju WHW i AGM.