Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?
Što da se radi?

fotografije: Ivan Kuharić

Što da se radi? ... prijeka potreba za borbom - dio 01

Chto delat?

8/6 -10/7/2010

Utemeljena 2003. godine u Petersburgu, platforma Chto delat?, čiji naziv dolazi iz romana ruskog pisca Nikolaja Černiševskog, i Lenjinovog političkog teksta Što da se radi? iz 1902., kolektivna je inicijativa usmjerena prema stvaranju i razvoju dijaloga između teorije, umjetnosti i aktivizma, i o mjestu umjetnosti i poetike u tom procesu. Chto delat? uključuje umjetnike, kritičare, filozofe i pisce, i od 2003. godine izdaje novine namijenjene repolitizaciji ruske intelektualne kulture u njenom širem međunarodnom kontekstu.

U okviru izložbe u Galeriji Nova, koja je ujedno i prva samostalna izložba u sedam godina djelovanja kolektiva, Chto delat? je uredio posebni broj novina pod nazivom Kako raditi politički film s tekstovima Jean-Luca Godarda, Stefana Jonssona, Joanne Richardson, Hito Steyerl, Dmitrija Vilenskog i Petera Watkinsa.

Izložbena instalacija, koja uključuje zidne slike Nikolaya Oleynikova kreirane za prostor galerije i presjek video stvaranja kolektiva u proteklih sedam godina rada, reflektira se na potencijal političkih projekata društvene emancipacije i kolektivizma. Izložba ujedno postavlja pitanje o povijesnoj nužnosti i djelotvornosti određene umjetničke metode u pojedinom društvenom kontektu, propitujući načine djelovanja i ključne utjecaje na rad kolektiva Chto Delat?.

Video Graditelji (2005) inspiriran je slikom Viktora Popkova Graditelji Bratska iz 1961. godine, i postavlja pitanje o tome što doista znači biti protagonist određenog povijesnog trenutka, ne samo stajati na pragu velikih promjena, nego i moći shvatiti u čemu je bit transformacije društva, te je realizirati.

Ljuti ljudi sendviči ili u pohvalu dijalektike (2006) temelji se jednoj od najsnažnijih Brechtovih pjesama. Nastao u suradnji s aktivističkim grupama Radnička demokracija i Pokret otpora Pjotr Aleksejev, video vizualizira mogućnosti protesta u obliku teatralnog performansa u urbanom prostoru.

Kronika perestrojke (2008, autor Dmitry Vilensky) sastoji se od arhivskih snimaka demonstracija u Lenjingradu u periodu od 1987-1991. Kako perestrojka polako odlazi u povijest, danas je vidimo na drugačiji način nego prije dvadeset godina, i video se reflektira na nju iz kritičke perspektive današnjeg stanja cinizma i otuđenja u Rusiji.

2+2 vježbanje Godarda (2009) nastao je nakon policijske racije na seminar Chto delat? u Nižnom Novgorodu, kada je policija tražila od sudionika seminara da izbrišu sve video zapise. Suprotno uvjerenju da je brisanje video zapisa ujedno i uništenje pamćenja, 2+2 vježbanje Godarda pokazuje da možemo ne samo dokumentirati represiju, već i oblikovati svoj vlastiti prostor interpretacije, i pisati svoju vlastitu povijest.

Video radovi koji čine Songspiel trilogiju - Perestroika-Songspiel (2008-2009), Partisan Songspiel. Beogradska priča (2009), i najnoviji rad kolektiva - Songspiel nebodera (2010), strukturirani su kao antičke tragedije; dramatis personae su podijeljene u kor i grupu protagonista. Likovi u Perestroika-Songspiel ključni su tipovi vremena perestrojke, svaki sa svojom posebnom vizijom: demokrat, poslovni čovjek, revolucionar, nacionalista, feministkinja. Slično strukturirana, Partisan Songspiel bavi se transformacijom socijalističke prošlosti u današnji neo-liberalni sistem, i istražuje intelektualne posljedice promjena nastalih nakon 1989. Liberali, nacionalisti, ratni veterani, raspravljaju o promjenama u vlastitoj političkoj poziciji od vremena raspada Titove Jugoslavije do danas. Songspiel nebodera temelji se na analizi konflikta nastalog oko planiranog Okhta centra i Gazprom nebodera u Petrogradu, i na dokumentima iz društvenog i političkog života Rusije.

Dosadašnji brojevi novina Chto delat? mogu se naći na internet stranici kolektiva, http://www.chtodelat.org/

Podrška:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva