Božena Končić Badurina
Jednakosti, bratstvo, slobodo: Gdje ste?

prezentacija i razgovor
četvrtak, 29/11/2018, 19h, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

Zvučni rad možete čuti ovdje

Kao nastavak predstavljanja izložbe Na leđima palih divova (II. bijenale industrijske umjetnosti) čije su kustosice WHW kolektiv u Galeriji Nova, umjetnica Božena Končić Badurina će predstaviti svoju mulitmedijalnu instalaciju Jednakosti, bratstvo, slobodo: Gdje ste?.

Rad je preuzeo naziv predavanja koje je 1909. godine napisala pedagoginja, pjesnikinja i revolucionarka Giuseppina Martinuzzi (1844 – 1925.). Božena Končić Badurina nastoji političko djelovanje i nasljeđe Giuseppine Martinuzzi sagledati iz dvije perspektive - kroz njezinu privatnu biblioteku darovanu gradu Labinu koja je za vrijeme trajanja bijenala prvi put bila predstavljena javnosti i izložena u Narodnom muzeju u Labinu, te kroz ostavštinu njezinih brojnih predavanja i govora. U sklopu II. bijenala industrijske umjetnosti, osim knjiga iz muzejskog fundusa bila je predstavljena i zvučna naracija koja se obraća u prvom licu u formi političkog govora kakve je Giuseppina Martinuzzi održavala radnicima, mladima i ženama u periodu od 1899. do 1915. godine. Ovaj konstruirani, dokumentarno-fikcionalni govor Giuseppine Martinuzzi, kolažno sastavljen od fragmenata njezinih sačuvanih govora, iako pisan poetičnim, danas već gotovo arhaičnim stilom, govori o problemima s kojima se i danas susrećemo. U realizaciji rada sudjelovale su glumice Urša Raukar i Aleksandra Stojaković Olenjuk. Kao što je Giuseppina u svojem predavanju iz 1909. preispitivala značenje pojmova jednakosti, bratstva i slobode u kontekstu svojega vremena, tako je i ovaj rad pokušaj da se reaktualizacijom njezinog nasljeđa ove teme iznova razmotre.

Božena Končić Badurina je diplomirala njemački i ruski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada. U umjetničkom radu primjenjuje site-specific i multimedijski pristup, s naglaskom na performativnome, tekstu i crtežu.

Program je dio predstavljanja 2. Bijenalu industrijske umjetnosti (20/07 – 28/10/2018.) pod nazivom Na leđima palih divova, čije su kustosice kolektiv Što, kako i za koga / WHW.  Suorganizirali su ga Labin Art Express XXI, u suradnji s MMSU RijekaArheološkim muzejom Istre, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura Nova