Neobičan dojam déjà vu
Neobičan dojam déjà vu

Joana Hadjithomas & Khalil Joreige

Neobičan dojam déjà vu

predavanje-performance, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

ponedjeljak, 22/4/2013., 19.00 h

Download [2 MB]

Već nekoliko godina istražujemo projekt Libanonsko raketno društvo (Lebanese Rocket Society, LRS), svemirsku avanturu u koju se na armenskom sveučilištu Haigazian u Libanonu upustila grupa znanstvenika i studenata pod vodstvom Manouga Manougiana, i od 1960. do 1967. dizajnirala, proizvela i lansirala prve rakete na Bliskom istoku. U vrijeme hladnoga rata i panarabizma, o tom projektu pisalo se na naslovnim stranicama svih važnih novina i postao je tako poznat da je izdana poštanska marka koja ga obilježava. No danas je potonuo u zaborav, izgnan je iz naše povijesti i odvojen od slike koju imamo o sebi.
Naše istraživanje povezano s Libanonskim raketnim društvom (i radovima koji proizlaze iz njega) prije svega pokušava oživiti tu zaboravljenu priču kako bi se razmotrilo ponovno pisanje povijesti određenih događaja i proizvodnja imaginarija i, daleko od svakog iskušenja nostalgije, da ga se oživi putem onoga što je poznato kao obnova, ponovno izvođenje i uprizorenje ili druge aktivacije prošlosti u sadašnjosti.
J. H. & K. J.

Joana Hadjithomas i Khalil Joreige surađuju kao filmaši i umjetnici, stvarajući dokumentarce kao što su Khiam 2000-2007 i The lost film, i igrane filmove poput Al bayt el Zaher i A Perfect Day. Njihov posljednji igrani film je Je veux voir (Želim vidjeti) s Catherine Deneuve i Rabihom Mrouéom, koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 2008. i francuski kritičari proglasili su ga najboljim filmom godine. Njihovi filmovi dočekani su izvrsnim kritikama, dobili su mnogo nagrada na međunarodnim festivalima i prikazani su i nekoliko zemalja. Zajedno su kreirali mnoge fotografske instalacije, među kojima su: Faces, Lasting images, Distracted bullets, The circle of confusion, 180 seconds of lasting images, Don’t walk, War Trophies, Landscape of Khiam, A letter can always reach its destination, mnogostrani projekt Wonder Beirut i umjetnički projekt o Libanonskom raketnom društvu, što je ujedno i cjelovečernji dokumentarni film koji će imati premijeru 2013. Njihovi radovi prikazani su u mnogim muzejima, na bijenalima i u umjetničkim centrima diljem svijeta, u novije vrijeme na Bijenalu Sharjah (2011), Lyonskom bijenalu (2011), Istanbulskom bijenalu (2011), na Trijenalu (Pariz 2012), Bijenalu Gwangju (2012), Bijenalu Kochi (2012). Posljednjih godina održali su i samostalne izložbe: We could be heroes just for one day (Musée d’art Moderne de la ville de Paris, 2009), Wonder Beirut (Centre de la Photographie, Geneve, 2009), I’m there even if you don’t see me (Ellen Bina Gallery , Montreal, 2009), How soon is now (Beirut Exhibition Center 2012). Autori su i brojnih publikacija i sveučilišnih predavanja u Libanonu i u Evropi. Članovi su savjeta Metropolis Cinema i suosnivači Abbout Productions s Georgesom Schoucairom. Joana je i član odbora za kurikulum Home worskpace akademije Ashkal Alwan.

www.hadjithomasjoreige.com

Predavanja  su dio međunarodnog suradničkog projekta Slatke šezdesete (2010.-2013.) koji podržava Europska unija, a pokrenuo ga je tranzit.at iz Beča uz sudjelovanje WHW-a i Anadolu Kültür, te istraživačkog procesa u sklopu projekta Meeting Points.

realizirano uz podršku:
Allianz Kulturstiftung
Austrijski kulturni forum-Zagreb
Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur
Erste Foundation
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Europske Unije Kultura 2007-2013

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Zaklada Kultura nova

Program Galerije Nova suorganiziraju WHW i AGM