Rad u nekoliko dijelova
Rad u nekoliko dijelova
Rad u nekoliko dijelova
 

Catarina Simão

Uprizorenje dekolonizacijskog procesa: rad u nekoliko dijelova

predavanje, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

petak, 12/4/2013., 18.30 h

Download [2 MB]

Predsjednik Mozambika i šef stranke Frelimo, Samora Machel, pruža ruke prema publici: “Nećemo zaboraviti!”, pjeva i viče. Publika glasno uzvraća, obećavajući Samori da ni ona neće zaboraviti, predajući svoje sjećanje njegovome. Memorijalizacija se temelji na jazu između sadašnjosti i prošlosti, dok sjećanje zatvara taj jaz. Kolonijalne prošlosti Mozambika i povijesti onih koji su izgubili život u oružanoj borbi treba se neprekidno sjećati kako bi se dalo smisao sadašnjosti revolucije: mobilizaciji usmjerenoj prema obnovi države, suočavajući se s teškoćama zbog trajne imperijalističke agresije susjednih država u kojima vlada apartheid.

U svom predavanju Catarina Simão predstavit će svoj nov rad o obnovi serije od 44 epizode arhivskog materijala. Ti zapisi otkrivaju intenzivni četverodnevni sastanak, održan 1982. u Maputu, na kojem su sudjelovali stranka Frelimo i država s jedne strane, a s druge strane tisuće Mozambičana simpatizera represivnih kolonijalno-fašističkih organizacija. Nakon stjecanja nezavisnosti 1975. portugalski doseljenici i bijeli Mozambičani većinom su pobjegli. No oni o kojima je riječ ostali su u Mozambiku usprkos tome što su im građanska prava već bila uskraćena. Taj proces vodio je sam Samora Machel, i u njemu su se oni koji su se kompromitirali suradnjom s portugalskim okupatorima suočili s javnom osudom te su priznali svoja nedjela.

Ostvarenja tog političkog sastanka određena su konkretnim odlukama i djelima, ali kad se ljudski i povijesni sukobi oblikuju takvom “praksom susreta” mnogi odnosi i dalje ostaju neodređeni. To pokreće jedinstvenu vrstu proizvodnje znanja koje je u rezonanciji s pitanjima o operativnoj topologiji specifičnih arhivskih zbirki koja postavlja Simãoin Off screen project – Mozambique Film Archive, projekt koji je Catarina Simão pokrenula 2009. u Maputu, u Mozambiku. Projekt se bavi prirodom percepcije i kodiranja pamćenja koje se gradi slikama, dokumentima i arhivom. U središtu projekta je tekući dijalog s arhivom stranke Frelimo, koja se čuva u Državnom arhivu u Maputu. Projekt predlaže otkrivanje dokumenata, slika, svjedočanstava, tekstova i filmova kao naracija različitih oblika postkolonijalnog stanja: od konteksta pokreta za slobodu koji je proizveo zbirku revolucionarnog filma u Mozambiku, preko globalnog kapitalizma koji danas ispituje mogućnosti njegova čuvanja, do sadašnjeg trenutka, kada se projekt pojavljuje u fragmentima osobnog istraživanja. Projekt razvija specifičnu radnu metodologiju u kojoj zadaća obnove genealogije arhiva prerasta u iskustvo u odnosu na povijest i zapadnu epistemologiju – i to ne nužno u odnosu prema prošlosti.

Projekt je predstavljen u različitim fazama u umjetničkom kontekstu – U Lisabonu, Portu, Maputu, Beču, Londonu, Parizu, Barceloni, Amsterdamu i Sevilli. Sudjelovao je i na bijenalu Manifesta 8 u Murciji 2010. i u umjetničkom programu Africa.cont 2011. u Lisabonu. Off screen project razvija veze s radiostanicama, knjižnicama, sveučilištem i povijesnim arhivama. Tijekom 2012. godine projekt je u Berlinu surađivao s Centrom za moderne orijentalne studije i s programom Living Archive kina Arsenal.

U sklopu predavanja umjetnica će predstaviti isječke iz These are the weapons, novog filmskog rada proizvedenog 2012. za program Living Archive Kina Arsenal u Berlinu. Rad je nazvan po mozambičkom filmu Murila Sallesa iz 1978. Estas são as armas.

Catarina Simão (rođena u Lisabonu 1972.) umjetnica je i nezavisna istraživačica koja živi i radi uglavnom u Lisabonu. Njezina praksa temelji se na istraživanju i suradnji. Obuhvaća umjetničke instalacije, video, prikazivanje filmova, radijske emisije i  radionice. Autorica je eseja povezanih s temom svog projekta, kao što su politička teorija, propagandni imidž, arhiva i umjetničko djelo utemeljeno na primatu projekta. Catarina Simão suosnivač je skupine PIE – Performance & Image Exploration (2011.) i bila je član kustoskog vijeća za umjetničke rezidencije GHOST u Atelier Real u Lisabonu 2011.

Predavanja  su dio međunarodnog suradničkog projekta Slatke šezdesete (2010.-2013.) koji podržava Europska unija, a pokrenuo ga je tranzit.at iz Beča uz sudjelovanje WHW-a i Anadolu Kültür, te istraživačkog procesa u sklopu projekta Meeting Points.

realizirano uz podršku:
Allianz Kulturstiftung
Austrijski kulturni forum-Zagreb
Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur
Erste Foundation
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Europske Unije Kultura 2007-2013

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Zaklada Kultura nova

Program Galerije Nova suorganiziraju WHW i AGM