Sanja Iveković, Ona prava. Biseri revolucije, 2010.
 

Reakcija na otkaz ugovora o vođenju Galerije Nova

Kao što smo već obavijestili javnost, 20.06.2013., na dan kada je održana prva sjednica novog saziva Gradske skupštine Grada Zagreba nakon lokalnih izbora, kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW dobio je šturi dopis od poduzeća AGM, podružnice Zagrebačkog holdinga, koji od nas traži sporazumni prekid ugovora o vođenju Galerije Nova, a koji bi trebao stupiti na snagu 31. 12. 2013. Kolektiv WHW program Galerije Nova vodi od 2003. godine, temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji koji regulira uvjete pod kojima udruga vodi taj gradski prostor, i koji se do sada obnavljao u godišnjem ritmu. Udruga Što, kako i za koga/WHW samostalno prikuplja sredstva za realiziranje galerijskog programa, od sredstava za tehničku opremu i čuvare do realizacije izložbenih projekata, predavanja, radionica te honorara svih uključenih. AGM je, kao podružnica Zagrebačkog holdinga, besplatno ustupao korištenje prostora u atriju, Teslina 7 i pokrivao režijske troškove prostora, što je od 2009. i njegova jedina investicija u Galeriju Nova.

U primljenom dopisu zahtjev za sporazumnim prekidom suradnje obrazložen je prilično neodređenom rečenicom da "predmetni prostor planiramo dovesti u funkciju naše osnovne djelatnosti", na što smo direktoru AGM-a Boži Čoviću uputile dopis s pitanjem o budućnosti Galerije Nova, osnovane 1975. godine kao mjesto inovativnih promišljanja na području suvremene vizualne umjetnosti. Odgovor na to pitanje nam je uskraćen s obrazloženjem da ne postoji obaveza da se AGM izjašnjava o daljnjim planovima s galerijom, što je pravno gledajući točno, ali nije odgovor kakav bismo očekivali od čovjeka zaduženog za poslove kulture, niti u duhu brige za sudbinu kulturnih institucija i dobrih poslovnih običaja. Smatramo da postoji razlog za zabrinutost oko mogućnosti da AGM i Zagrebački holding ukidaju ovu gradsku instituciju, ili bitno promijene njezin karakter kao relevantnog mjesta izlaganja i produkcije suvremene umjetničke prakse, te odvijanja niza aktivnosti izvaninstitucionalne kulturne i civilnodruštvene scene.

Na temelju ove situacije otvaraju se mnoga pitanja o kulturnoj politici grada, pa i države, ali za početak pitamo ovo:

  • Smatra li vodstvo Zagrebačkog holdinga da je galerija prazna soba, a ne program i ljudi koji ga stvaraju?
  • Prestaje li odgovornost Grada Zagreba spram institucije Galerije Nova stavljanjem njezina prostora u funkciju neke druge djelatnosti?
  • Može li se gradska galerija ukinuti ili prenamijeniti jednim dopisom, bez obrazloženja i procedure?
  • Zanima li nekoga iz vladajućih struktura što se u toj galeriji radi, stvara, govori, misli, diskutira i piše? (Ili je, možda, upravo to razlog za uskraćivanje daljne suradnje?)
  • Prema kojim je kriterijima vodstvo Zagrebačkog holdinga i poduzeća AGM zaključilo da program koji je udruga WHW organizirala u Galeriji Nova više nije važan i potreban dio kulturne produkcije Grada Zagreba?

Galeriju Nova osnovali su 1975. umjetnici i kustosi Ljerka Šibenik i Mladen Galić, u sklopu Centra za kulturnu djelatnost Socijalističke omladine Zagreba. U 1970-ima, galerija je provodila radikalan program izložbi, izlažući cijeli niz avangardnih modernističkih umjetnika, kao što su Aleksandar Srnec, Jo Klek i Exat 51, zajedno sa scenom koja je tada bila u nastajanju, a obuhvaćala je umjetnike kao što su Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Grupa šestorice autora, Mladen Stilinović i drugi. U posljednjih deset godina Galerija Nova se profilirala kao mjesto kulturne produkcije koje inzistira na politizaciji kulture i služi kao otvoren javni prostor velikom broju kulturnih i aktivističkih inicijativa zainteresiranih za dijalog i produktivno shvaćanje kulture. Detaljne informacije o WHWom recentnom programu Galerije možete naći ovdje.

Ne želimo odustati od toga da vrsta kulturnog okruženja s jasnim političkim stavom koju WHW gradi godinama tek tako nestane iz javnog prostora grada. Pitamo se je li slučajno da smo dopis o prekidu suradnje dobile upravo dok u Galeriji Nova traje projekt Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?)?

Zatražile smo stav nadležnih institucija - Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Ureda gradonačelnika, te se nadamo da ćemo od njih dobiti podršku u ovoj situaciji. Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić odgovorila je na našu molbu i dala podršku programu galerije i radu WHW-a. Molimo kolege u medijima i zainteresiranu javnost da nam pomognu pritiskom na AGM, Zagrebački Holding i tijela koja upravljaju gradom Zagrebom da definiraju svoj stav ne samo o daljnoj suradnji s kolektivom WHW, nego i o budućnosti Galerije Nova, te da zajedno spriječimo da retorika koju naslućujemo - oko politika štednje - bude izgovor za ovakve procese. Ovisno o odgovoru nadležnih institucija, namjeravamo poduzeti daljnje korake u raspravi o ovim i za širu javnost važnim pitanjima kulturne politike grada Zagreba.